Zeleninové placičky s QUINOOU

Úvodní stránkaZeleninové placičky s QUINOOU
29.srpen 2016 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada
štítky Recepty, Večeře, Zdraví

Snadný způsob, jak do masožravých členů rodiny dostat více zeleniny je výroba placiček. Schová se do nich kdeco a ani mlsné jazýčky na to nepřijdou a ještě si pochutnávají. Divy!

Zeleninové placičky s QUINOOU

Ingredience

100g quinoy
1 červená řepa
2 mrkve
3 vajíčka
100g jemných ovesných vloček
50 - 80g hladké mouky
10cm pórku
sůl
1 lžička oregana
1 lžička bazalky
olivový olej na smažení

Dip

pórek
zakysaná smetana
sůl
1 lžička hořčice

Postup

  1. Spařte quinou horkou vodou, aby se odstranily hořké saponiny. Slijte. Quinou vařte s 2,5 násobkem vody 15-20minut.
  2. Po dovaření přebývající vodu slijte a nechte zchladnout.
  3. Řepu a mrkve nastrouhejte na jemném struhadle.
  4. Pórek nakrájejte najemno.
  5. V míse smíchejte všechny ingredience dohromady, až vám vznikne lepivé těsto. Pokud by těsto bylo stále hodně vlhké a nedrželo pohromadě, přidejte ještě trochu mouky.
  6. Necháme chvíli odležet.
  7. Tvoříme buď placičky nebo malé burgery.
  8. Smažíme na středním plameni na olivovém oleji
  9. Nebo lze péci i v troubě na 170°C 30-40minut.
  10. Podáváme se zeleninou a dipem, který vytvoříme smícháním zakysané smetany s jemně nakrájeným pórkem a lžičkou hořčice.

Co je quinoa

Quinoa nebo-li merlík čilský je bezlepková plodina. Obsahuje hodně vápníku a bílkovin. Dále má vysoké zastoupení železa a vitamínů skupiny B. Má neutrální chuť a lehce se stráví.

Lenka Autor Lenka