Zelené KARI

Úvodní stránkaZelené KARI
3.říjen 2016 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada
štítky Recepty, Vaření, Večeře, Tip

Toto kari připravuji s různými obměnami podle toho, které potraviny zrovna potřebuji zpracovat. Je lahodné, nasládlé a krémové, ale při jeho přípravě není potřeba smetana ani mouka na zahuštění. Jeho skvělé konzistence se dosáhne rozmixováním třetiny směsi. Jedinou nevýhodou při přípravě může být dlouhá doba máčení cizrny - nejlépe 24hodin - ale i to se dá zjednodušit zakoupením cizrny konzervované.

Ingredience

100g cizrny (v suchém stavu)
100g fazolek mungo (v suchém stavu)
1 malá cuketa
2 velké cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce kokosového oleje
400ml kokosového mléka
1 lžička kurkumy
1 lžička garam masala
1 lžička koriandru
1 lžička zázvoru
sůl
rýže nebo brambory jako příloha

Postup

  1. Cizrnu a mungo dáme máčet zvlášť do dvou různých hrnců, vodu slijeme a v nové vodě následně uvaříme (také zvlášť) podle návodu na obalu.
  2. V novém hrnci si na kokosovém oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Smažíme dozlatova. Těsně před dokončením přihodíme na plátky nakrájený česnek a také orestujeme.
  3. Cuketu nakrájíme na malé kostičky a přidáme do hrnce. Restujeme na středním plameni do měkka. Doba restování na druhu cukety: 10-15minut.
  4. Na závěr k cuketě do hrnce vložíme slitou cizrnu a fazolky mungo a okořeníme veškerým kořením uvedeným v ingrediencích.
  5. Zalijeme kokosovým mlékem a necháme prohřát.
  6. Odebereme třetinu směsi a ve zvláštní nádobě ji rozmixujeme do hladkého krému. Vložíme zpět, zamícháme a je hotovo.
  7. Kari lze jíst samotné nebo s přílohou (rýže, brambor).

Dobrou chuť!

Lenka Autor Lenka