Závin podle Boženky

Úvodní stránkaZávin podle Boženky
7.říjen 2016 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada, Nové články
štítky Recepty, Česko, Pečení

Mám ráda různé rodinné recepty, které se předávají napříč příbuzenstvem. Nejen díky tomu, že už jsou osvědčené a nic špatného vám z nich nevyjde. Ale především se k nim vždy váže nějaký příběh. A tak při pečení zavzpomínám na různé oslavy a návštěvy, kde jsem kdejaký lahodný koláč ochutnala.

Boženčin závin, který se k nám na stůl dostává pravidelně na podzim, mě vždy ve vzpomínkách vezme do chalupy v Jižních Čechách, kde bydlela tetička Boženka. Byla to ta pravá hospodyňka, která chovala různá domácí zvířata, všelicos vypěstovala, ale hlavně výborně vařila. A když jsme odjížděli domů, kufr byl plný domácích delikates a navrch ještě dvou sklenic sádla!

Tento recept vydá na tři velké a syté záviny. Většinou je peču s jablky, ale tentokrát jsem vyzkoušela třetinu jablek nahradit hruškami, abych nemusela náplň doslazovat. A výsledek je vynikající!

Ingredience

400g hladké mouky
1 hera (ale používám spíše máslo)
1 vejce + 1 vejce na potření
1 lžíce octa + 100ml vody
špetka soli

Náplň

6 velkých jablek
4 hrušky
100g rozinek
1 lžíce skořice

Postup

  1. Na vál si prosijeme mouku, osolíme špetkou soli.
  2. Doprostřed uděláme důlek a rozklepneme vajíčko, které částečně vidličkou smícháme s moukou.
  3. Vytvoříme opět důlek a postupně přiléváme ocet, který jsme si smíchali s vodou. Doporučuji nalít tak polovinu tekutiny. Dále zapracujeme změklý tuk.
  4. Těsto hněteme na vále a pokud je potřeba, přiléváme zbytek vody s octem.
  5. Těsto rozdělíme na tři stejně velké části. Za pomocí mouky vyválíme do tvaru obdélníku. Tloušťka vyváleného těsta by měla přibližně 3-4mm. Tedy o něco více, než když válíme těsto listové, protože toto je trochu křehčí.
  6. Na vyválené těsto klademe na kostičky nakrájená jablka. Jablka posypeme nastrouhanou hruškou. 
  7. Okořeníme skořicí a posypeme rozinkami.
  8. Opatrně zavineme a přemístíme na plech.
  9. Potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  10. To samé opakujeme se zbylými dvěma díly těsta.
  11. Dáme péci na 170°C 45-60 minut, dokud povrch těsta nebude zlatý.

Doboru chuť

Lenka Autor Lenka