Vánoční štola

Úvodní stránkaVánoční štola
21.prosinec 2015 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada, Nové články
štítky Česko, Recepty, Tip na Vánoce, Vaření, Životní styl
Štola působí stejně slavnostně a zimě jako vánočka, ale její výroba je mnohem rychlejší a jednodušší. Navíc si můžete pohrát s náplní a různě ji obměňovat podle chuti a aktuálních zásob spíže. Do štoly rozhodně patří velké množství sušeného ovoce a oříšků. Díky tomu je krásně barevná a má zajímavou strukturu.
Vánoční štola

Ingredience

500g polohrubé mouky (lze použít i špaldovou či celozrnnou) 1 kypřicí prášek do pečiva + 1 lžička navíc 150g třtinového cukru 2 lžičky skořice 1 lžička mletého zázvoru 2 vejce 250g tučného tvarohu 175g másla nastrouhanou kůru z 1 citronu 100g brusinek 100g rozinek

Po dopečení

150g rozpuštěného másla moučkový cukr

Postup

  1. Smícháme všechny sypké ingredience včetně koření.
  2. Přidáme změklé máslo, vajíčka, tvaroh a kůru z citronu. Těsto prohněteme na válu.
  3. Na závěr zapracujeme sušené ovoce.
  4. Těsto rozdělíme na tři stejně velké díly. Z každého vytvoříme váleček - štolu a přemístíme na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Pečeme na 170°C 45-60minut. Pokud vám trouba peče trochu nerovnoměrně, plech v polovině pečení otočte a stáhněte teplotu na 150°C.
  6. Po dopečení ještě horké potřeme/polijeme rozpuštěným máslem a hustě lžicí posypeme moučkovým cukrem, tím se vytvoří bílá krusta. Dle chuti můžeme přidat skořici či vanilkový cukr.
Lenka Autor Lenka