Vánoční cukroví - LOTUSKY

Úvodní stránkaVánoční cukroví - LOTUSKY
5.prosinec 2017 v rubrikách Hobby a zahrada
štítky recept, Recepty, Vánoce, Pečení, cukroví

Recept je velmi podobný belgickým sušenkám. Ale rozhodla jsem se ho vyzkoušet před Vánoci, protože koření v něm použité, krásně souzní s těmito svátky. Pokud některý druh koření nebudete mít doma, raději pečení odložte, protože je to právě tato voňavá směs, která dodá cukroví jedinečnost.

Některé druhy koření lze sehnat namleté ve zdravé výživě, což velmi ulehčí práci.

Cukroví lze snadno ozvláštnit embosovaným válečkem, s kterým se mi výborně pracovalo. Pokud jej doma nemáte, můžete použít krajku, nebo dno broušené skleničky a protlačit vzor do rozváleného těsta. Výborně poslouží i razítka na sušenky, kterých je také už velký výběr. Díky tomuto triku není nutné cukroví dále zdobit, i když polevou z hořké čokolády by se také nic nezkazilo. :-)

Ingredience

155g hladké mouky
150g cukru
85g změklého másla
¾ lžičky sody na pečení
¾ lžičky skořice
¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
špetka soli
špetka hřebíčku (rozdrceného)
špetka kardamonu
špetka anýzu (namletého)
1 lžíce vody

Postup

  1. Máslo utřeme s cukrem. Jakmile je utřené dohladka, přidáme lžíci vody.
  2. Koření rozdrtíme v hmoždíři nebo umixujeme v mixéru. Spolu s moukou a sodou prosijeme do mísy.
  3. Přidáme utřené máslo a vše zpracujeme do těsta.
  4. Necháme alespoň dvě hodiny odležet v lednici, ale nejlépe do druhého dne, aby se koření rozvonělo.
  5. Těsto následně obyčejným válečkem rozválíme na silnější placku. Embosovaný váleček lehce pomoučíme, stačí svrchu a postupně pomalu a plynule protlačujeme jeho vzorek do těsta.
  6. Pokud nemáme embosovaný váleček, použijeme krajku, kterou položíme na těsto a přejedeme válečkem.
  7. Vykrajujeme požadované tvary a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Před pečením dáme plech na chvíli do lednice či mrazáku, aby si sušenky co nejlépe udržely strukturu.
  8. Pečeme na 170°C 8-10minut. Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě, aby si cukroví zachovalo svou křupavost.