Vánočka

12.prosinec 2017 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada
štítky Advent, Vánoce, Pečení, Recepty

Věřím, že každý má doma recept na tu nejlepší vánočku, který se dědí z generace na generaci. Ale ten můj recept pochází z krkonošského jarmarku, kam jsme se zatoulali z kraje adventu.

Vánočku tam pletli ze šesti pramenů, což je opravdu zapeklitá motanice, ale překvapivě z toho vyjde krásná spořádaná vánočka!

Z těsta můžete upéci jednu velkou nebo dvě menší půlkilové vánočky.

Ingredience

500g hladké mouky
110g cukru
110g rozpuštěného másla
1 kostka droždí
kůra z 1 citronu
4 žloutky
250ml mléka
5g soli
50g rozinek
30g plátků mandlí
1 vejce na potření

Postup

  1. Mouku prosijeme.
  2. Kvasnice (pokojové teploty) utřeme s cukrem a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek.
  3. Kvásek přilijeme k mouce. Přidáme rozpuštěné, ale vychladlé, máslo a žloutky. Postupně vypracujeme těsto. Vmícháme sůl a kůru z citronu.
  4. Těsto hněteme, až je dokonale hladké a propracované.
  5. Na teplém místě necháme kynout tři až čtyři hodiny.
  6. Vykynuté těsto rozdělíme na vále na šest stejných částí. Do každé dáme pár rozinek. Postupně z nich vyválíme hady asi jako palec tlusté.
  7. A pleteme:
    • Spojíme konce a dva krajní prameny překřížíme (pravý přes levý).
    • Pravý přeložíme mezi dva střední a levý pramen přeložíme úplně vpravo.
    • Levý pramen dáme mezi dva střední a pravý pramen přeložíme zcela vlevo.
    • Opakujeme kroky b) a c) až do konce, kdy prameny spojíme k sobě a podhrneme pod vánočku.
  8. Vánočku přeneseme na plech, kde ji necháme dalších 45minut kynout. Potřeme ji rozšlehaným vajíčkem a navrch posypeme mandlemi.
  9. Pečeme při 165°C přibližně 45minut, dokud není propečená.

 

Lenka Autor Lenka