Tyčinky (nejen) k vínu

Úvodní stránkaTyčinky (nejen) k vínu
Tyto křupavé tyčinky se hodí k zakousnutí ke sklence vína či piva. Rovněž s nimi můžeme doplnit i větší pohoštění. Doporučuji je podávat i k různým sýrovým prkénkům. Vypadají efektně, ale opět je to jen snadná variace receptů s listovým těstem.

Ingredience

500g listového těsta 3 lžíce bazalkového pesta 200g anglické slaniny (plátky) 200g sýru (gouda)

Postup

  1. Listové těsto si rozdělíme na dvě části.
  2. První polovinu rozválíme do tvaru obdélníku.
  3. Rovnoměrně potřeme pestem.
  4. Poklademe plátky slaniny.
  5. Nastrouháme sýr a navrstvíme ho na slaninu.
  6. Rozválíme druhou polovinu těsta a přikryjeme jí naše dosavadní dílo.
  7. Lehce přitlačíme rukama, nebo projedeme válečkem.
  8. Vzniklý “sendvič” rozkrájíme rádýlkem na 1,5cm široké proužky.
  9. Do každé ruky uchopíme jeden konec proužku. Kroutíme proti sobě (pohyb jako při ždímání), těsta se stáčí do vrtule. Pokud se bojíte, že se to celé rozpadne, ještě pro jistotu před stáčením přitiskněte vrchní vrstvu těsta ke spodnímu.
  10. Tyčinky klademe na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech. Jejich konce jemně přitiskneme k plechu, aby se nerozmotaly.
  11. Pečeme na 20-30 minut na 180°C do mírného zezlátnutí.
tycinky-vino TIP: pokud nemáme doma pesto, lze ho nahradit asi 3 lžícemi olivového oleje a 2 lžícemi sušené bazalky, 2 stroužky česneku. Česnek prolisujeme, smícháme s olejem a bazalkou. Na těsto rovnoměrně natíráme mašlovačkou.

Další variace náplně:

bazalkové pesto + černé olivy pesto + sušená šunka + parmazán pesto + niva + jarní cibulka
Lenka Autor Lenka