Tortilla

1.květen 2015 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada, Nové články
štítky Recepty, Tip na víkend, Vaření
Tortilla - to je báječná lehká večeře! Nebo zábavné občerstvení pro rodinu a přátele, kdy si každý může vytvořit svoji originální náplň. Neskutečně mnoho variací a zábavu při vaření vám nabízí tato obyčejná placka původem ze Španělska. Trošku jsem upravila recept na zdravější variantu se špaldovou mouku, ale lze samozřejmě péci jen z mouky bílé hladké. Nebojte se pustit do výroby těsta, protože jeho příprava je lehká a více času stráví těsto v lednici (půl hodinky) než vy s jeho zpracováváním :-) A ta chuť je nesrovnatelná s tím kupovaným. Ingredience (V tomto receptu posloužil 1 hrnek o velikosti 200ml) 1 hrnek špaldové hladké mouky 2 hrnky hladké mouky ⅓ hrnku oleje 1 hrnek horké vody 1 lžička soli 1 lžička prášku do pečiva 1 lžička provensálského koření Zálivka 1 zakysaná smetana 1 lžička hořčice dle chuti špetka soli pepř Náplň 2 červené papriky kapie 4 rajčata 1 ledový salát 1 salátová okurka 1 tuňáková konzerva

Postup

  1. V míse smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva a koření.
  2. Postupně přilijeme olej, promícháme.
  3. Po částech přilíváme horkou vodu, mícháme. Až se těsto trochu spojí, přendáme jej na vál. (Pozor, aby voda už byla trochu vychladlá a vy se nespálili.)
  4. Na vále krátce zpracujeme v bochánek. Těsto je vláčné a mělo by se dát snadno prohníst. Není však nutné, ho příliš dlouho propracovávat.
  5. Necháme půl hodinky zabalené odležet v lednici.
  6. Mezitím si připravíme zeleninu, kterou pokrájíme na tenounké plátky, aby se tortilla dobře balila.
  7. V misce si smícháme suroviny na zálivku.
  8. Z bochánku oddělíme přibližně 10-12 částí. Pomocí trochy mouky rozválíme co nejvíce dotenka. Tortilly opékáme na suché pánvi nejlépe na středně prudkém plameni. (Na mém elektrickém vařiči jsem měla nastavený sedmý stupeň z devíti. Na nižším stupni se tortilly vysušují, na vyšším rychle připalují.)
  9. Jakmile se na tortille začnou objevovat bubliny, je to znamení, že ji máme otočit. T nastane tak po 8-10 vteřinách.
  10. Opečeme z druhé strany a přendáme na talíř. Aby tortilly zůstaly teplé, přikryjeme je utěrkou.
  11. Dále si každý naloží na tortillu zeleninu, tuňáka a zálivku dle chuti - jen pozor, aby se vám tortilla podařila potom zabalit...
Dobrou chuť! (Děkuji talentované Lále za asistenci při aranžmá!)
Tortilla

Další osvědčené varianty

  1. mozzarela, sušená rajčata, polníček
  2. uzený losos, lučina, ledový salát
  3. špenát, paprika, mrkev, hummus
Lenka Autor Lenka