Sváteční jablečný koláč

Úvodní stránkaSváteční jablečný koláč
13.listopad 2015 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada, Nové články
štítky Česko, Recepty, Vaření, Ženy, Životní styl
Tímto koláčem na chvíli zakončíme sérii jablečných receptů. Ze všech uvedených je nejšťavnatějsí, osvěžující a na pohled nejefektivnější. Přitom jeho výroba je snadná. S těstem se dobře pracuje a po upečení krásně drží tvar. Prostě ideální koláč pro sváteční příležitosti! Ještě bych ráda přidala tip na bio puding s pravou vanilkou, který má opravdu daleko příjemnější chuť než ty obyčejné ovoněné umělým vanilinem...
Sváteční jablečný koláč

Ingredience na těsto

1 vejce 80g třtinového cukru 80g másla 100g hladké mouky 100g celozrnné mouky 1 kypřicí prášek do pečiva trocha másla a mouky na vymazání formy

Náplň

5 větších jablek 1 (bio) vanilkový puding 1 lžička skořice 2 hřebíčky 1 skořicový cukr cca 200ml vody 2 jablka navrch 1 lžíce (meruňkového) džemu Zakysaná smetana k podávání.

Postup

  1. Nejdříve smícháme cukr, kypřící prášek a mouku.
  2. K suchým surovinám přidáme celé vejce a změklé máslo. Vařečkou zapracujeme. Těsto je měkké, ještě můžeme prohníst na vále.
  3. Vymažeme a vysypeme koláčovou formu. Přeneseme do ní po částech těsto, rukama vtlačíme do formy a vytvoříme i okraje.

Náplň

  1. Jablka oloupeme a nakrájíme na velké kostičky. Krátce povaříme s trochou vody a skořicí. Nevaříme příliš do změknutí.
  2. V hrníčku si rozmícháme puding s trochou vody a přilijeme k jablkům. Podle sladkosti jablek osladíme asi polovinou skořicového cukru.
  3. Na mírném plameni vaříme do zhoustnutí. Odstavíme.
  4. Svařená jablka vlijeme do připravené formy. Navrch navrstvíme na tenké plátky nakrájená syrová jablka. Posypeme zbytkem skořicového cukru.
  5. Pečeme na 180°C 25minut. Poté potřeme meruňkovým džemem a dopíkáme na 160°C dalších deset minut.
  6. Koláč necháme zchladnout, nejlépe na hodinu v lednici.
  7. Podáváme se zakysanou smetanou.
Lenka Autor Lenka