Špaldové housky

Úvodní stránkaŠpaldové housky
16.leden 2017 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada
štítky recept, Recepty, Pečení, Pečivo

O přípravě domácího pečiva jsme tu již psali: díky našim receptům jste si mohli vyzkoušet domácí kváskový chléb či nekynutý celozrnný chléb s kořením. Pro pestrost každodenních snídaní a večeří tu chybí už jen čerstvé rohlíky a housky. A ty zkusíme pokořit tentokrát! Opět to není nic těžkého a zaplést cop jistě zvládnete. Pokud ne, místo housek si jednoduše upečte žemle ;-)

Ingredience

250g špaldové mouky
250g hladké mouky
1 vejce
1/2 kostky droždí
300ml vlažného mléka
3 lžičky soli
1 lžička cukru krupice
2 lžíce rozpuštěného másla

Navrch

1 celé rozšlehané vejce
mák, kmín, sezam, hrubozrnná sůl

Postup

  1. Připravíme si kvásek: do půl hrnka vlažného mléka rozdrobíme droždí a přisypeme lžičku cukru. Osolíme a necháme 10 minut odpočívat, aby vzešel.
  2. Do velké mísy odvážíme špaldovou i hladkou mouku, přisypeme 2 lžičky soli, lžičku cukru.
  3. Do mísy dále rozklepneme vajíčko a vlijeme kvásek.
  4. Postupně přiléváme vlažné mléko a zaděláme v kynuté těsto, které by nemělo být lepivé.
  5. Lehce posypeme hladkou moukou a přikryté utěrkou necháme půl hodiny odpočívat na teplém místě.
  6. Poté těsto rozdělíme na přibližně 10 stejně velkých dílů. Každý díl rozdělíme na tři části, ty vyválíme ve stejně dlouhé hady. Ty si položíme vedle sebe a od středu splétáme v cop. Ten zakončíme jen lehkým podhrnutím přebývajících částí.
  7. Spletené housky přeneseme na plech a necháme opět 20 minut kynout. Poté potřeme rozšlehaným vajíčkem. Navrch posypeme makem a hrubozrnnou solí, nebo jinou kombinací, kterou máme rádi.
  8. Pečeme 25 minut na 170°C.
Lenka Autor Lenka