Smetanový dezert s borůvkami

Úvodní stránkaSmetanový dezert s borůvkami
18.listopad 2015 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada, Nové články
štítky Recepty, Tip na víkend, Vaření, Ženy
Podle tohoto receptu můžete připravit lahodné řezy k odpolední kávě nebo i slavnostní dort. Pak doporučuji zdvojnásobit množství surovin a vyskládat tak o dvě patra více. Nebojte se vrstvení - když se dort nechá uležet, drží perfektně pohromadě, i když v něm není želatina. Místo borůvek lze samozřejmě použít banán, ananas nebo jahody. Pro zajímavější barevný efekt je však lepší použít ovoce v kontrastní barvě s krémem. Díky takovémuto triku ihned snadno vykouzlíte na pohled ten nejlákavější zákusek a co teprve ta lahodná chuť!
Smetanový dezert s borůvkami

Ingredience

Rozpis je uveden pro obdélníkovou formu velikosti 20x30cm 100g piškotů ½ balíčku kakaových sušenek typu bebe 400g zakysané smetany 250g mascarpone 2 lžíce třtinového cukru šťáva z ½ citronu 150g borůvek či malá sklenička borůvkového džemu holandské kakao na posypání nebo 50g čokolády na strouhání

Postup

  1. V míse společně ušleháme mascarpone, zakysanou smetanu a dvě lžíce třtinového cukru.
  2. Na závěr přidáme šťávu z citronu a promícháme.
  3. Do formy poskládáme vrstvu piškotů. Potřeme borůvkovou marmeládou či posypeme borůvkami.
  4. Navrstvíme polovinu krému, uhladíme.
  5. Navrch poskládáme kakaové sušenky a potřeme zbylou polovinou krému.
  6. Za pomocí sítka rovnoměrně posypeme holandským kakaem.
  7. Necháme uležet v lednici, nejlépe přes noc.
Lenka Autor Lenka