Šlehačkové cukroví (2 varianty)

Úvodní stránkaŠlehačkové cukroví (2 varianty)
19.listopad 2015 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada, Nové články
štítky Česko, Recepty, Tip na víkend, Vánoce
Šlehačkové cukroví splňuje veškeré náročné představy, které o vánočním cukroví můžeme mít! Po upečení je křehké, rozplývá se na jazyku, je provoněno vanilkou a sváteční káva se bez něj rozhodně neobejde. Na výrobu i suroviny je nenáročné! (Jen si dovolím podotknout, že se nevyplatí šetřit - a opravdu koupit máslo a ne tuk na pečení).
Šlehačkové cukroví
Navíc těsto nám může posloužit jako neutrální základ pro naše další kulinářské experimenty. Budete-li chtít, můžete přidat skořici či kokos a hned máte další druh cukroví. (A snadno poskočíte na příčce prestižního žebříčku - kdo toho letos více napeče;-) ) Suroviny
  • 450g hladké mouky
  • 1 vychlazená smetana na šlehání
  • 250g jen lehce povoleného másla (ne margarínu, ani jiné náhražky)
  • vanilkový cukr na obalení
  • moučkový cukr na obalení

II. varianta - skořicová

  • 1 lžíce skořice
  • skořicový cukr na obalení
  • moučkový cukr na obalení
Postup
  1. Do mouky zapracujeme malinko změklé nakrájené máslo. Můžeme postupovat stylem, jako bychom dělali drobenku, postupně se těsto propojí ve větší kusy.
  2. Doprostřed kopečku mouky a másla pomalu přiléváme smetanu. Vidličkou opatrně zapracujeme.
  3. Ručně zpracujeme ve vláčné těsto.
  4. ½ těsto odložíme do lednice. S jednou částí můžeme rovnou začít pracovat.
  5. Lehce pomoučíme a vyválíme na 2-3mm tenkou placku. Vykrajujeme spíše drobnější tvary.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C po dobu 5-10minut. Těsto někdy při pečení vytvoří bubliny, ale to k tomu patří. Jakmile zrůžoví, vytahujeme ven a ještě horké obalujeme ve směsi vanilkového a moučkového cukru (1:1). Odkládáme na tác/pracovní desku a necháme vychladnout. Teprve potom ukládáme do dózy, uschováme na bezpečné místo a netrpělivě se těšíme na Vánoce.

II. varianta těsta:

Při prodělávání do těsta přisypeme 1-2 lžíce skořice. Po upečení obalujeme ve skořicovém cukru smíchaném s moučkovým.  
Lenka Autor Lenka