Polévka z pečené máslové dýně

Úvodní stránkaPolévka z pečené máslové dýně
24.listopad 2016 od Lenka
štítky Recepty, recept, Polévka

Za poslední roky si moji přátelé a známí oblíbili polévku z dýně hokaido. I já ji pravidelně kupuji a ráda ji připravuji třeba jen tak pečenou v troubě. Na trhu a v obchodech se však k nákupu nabízí daleko více druhů dýní než je hokaido. Trvalo mi to dlouho, ale konečně jsem se rozhoupala a vyzkoušela dýni máslovou, která na první pohled nevypadá tak lákavě. Má tvar hrušky a její povrch má béžovo smetanovou barvu. Uvnitř je však také krásně oranžová. Její chuť je jemnější a dalo by se říci krémovější.

Díky tomu si určitě zaslouží pozornost a jistě vám zachutná - možná i více než hokaido (tak jako mně).

Ingredience

1 máslová dýně
1 cibule
2 stroužky česneku
1 snítka tymiánu
2 lžíce olivového oleje
1,5l vody
sůl
5 plátků anglické slaniny

Postup

  1. Oloupeme dýni, rozpůlíme a vydlabeme semínka.
  2. Nakrájíme na plátky či kostičky.
  3. Cibuli nakrájíme na čtvrtky.
  4. Česnek nasekáme na tenké plátky.
  5. Vše rozložíme na plech a pokapeme olejem. Promícháme nejlépe rukama, aby se olej rovnoměrně dostal na všechny kousky.
  6. Osolíme a přidáme snítku tymiánu. Pokud používáme sušený tymián, nasypeme jen půl lžičky. 
  7. Pečeme v troubě na 200°C přibližně 30 minut, dokud není dýně měkká. Ke konci pečení můžeme rozehřát troubu na 220°C, aby dýně trochu zezlátla.
  8. Po vyjmutí z trouby přemístíme zeleninu do hrnce a zalijeme částí vody. 
  9. Vyjmeme snítku tymiánu a rozmixujeme dohladka. Postupně přiléváme vodu.
  10. Přivedeme k varu a dochutíme solí, je-li potřeba.
  11. Podáváme dozdobené dozlatova upečenou slaninou

 

Lenka Autor Lenka