Pizza

24.září 2016 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada, Nové články
štítky Recepty

Vyrobit si domácí pizzu je velmi snadné. Těsto je hotové raz dva. Pak už jen záleží na vás, jaká příchuť je vaše nejoblíbenější a čím se rozhodneme pizzu vylepšit. Množství ingrediencí uváděné v receptu vydá na dvě velké pizzy.

Ingredience

Těsto

0,5kg hladké mouky
2 lžíce olivového oleje
2,5dl vody
½ kostky droždí

Rajčatový základ

1 malá cibulka
2 lžíce olivového oleje
6 menších rajčata
1 lžíce cukru
špetka soli
bazalka
1 stroužek česneku

Další ingredience

200g oliv
2 balíčky mozzarelly
1 klobáska

Pizza

Postup

  1. Rozdrobíme půlku kostky droždí ve vlažné vodě. Položíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy odvážíme hladkou mouku, přidáme dvě lžíce olivového oleje.
  3. Vlijeme kvásek a těsto kvalitně prohněteme.
  4. Nejlépe se těsto zpracuje na válu. Hněteme dokud těsto není krásně hladké a vláčné.
  5. Vložíme zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme dvě hodiny kynout na teplém místě.
  6. Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě části. Každý z bochánků nejprve propracujeme v rukou - od středu vytahujeme těsto do požadovaného tvaru. Pro dokonale tenký základ si pomůžeme rozválením válečkem.
  7. Těsto přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

Domácí omáčka na pizzu

  1. Na pánvičce zahřejeme olivový olej.
  2. Přidáme najemno nakrájenou cibulku, necháme zesklovatět.
  3. Zprudka osmahneme na čtvrtky nakrájená rajčata, osladíme osolíme.
  4. Ke směsi dáme prolisovaný stroužek česneku.
  5. Sundáme z vařiče a rozmixujeme. Vmícháme asi lžičku sušené bazalky.
  6. Omáčku rovnoměrně rozetřeme na těsto.

Na jednu pizzu rozmístíme na plátky nakrájenou mozzarellu, olivy a na kolečka nakrájenou klobásku. Zakápneme olivovým olejem. Okraje, na kterých není omáčka, potřeme olejem, aby krásně zezlátly. Dáme péci do trouby minimálně na 220°C. Trouba by měla být dokonale a rovnoměrně rozpálená. Nebojíme se péci na maximální výkon trouby, je-li vyšší než 220°C. Pizza je hotová za 10-15minut.  

Lenka Autor Lenka