Pečená zelenina s tymiánem

Úvodní stránkaPečená zelenina s tymiánem
17.únor 2016 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada, Nové články
štítky Česko, Recepty, Vaření, Ženy, Životní styl
V zimě naše tělo potřebuje ještě více vitamínů než během celého roku, ale jak je přirozeně ze stravy získat, když je čerstvé (a chutné) zeleniny tak málo? Je však snadné uvařit i z kořenové zeleniny (která se díky uskladnění snadno přes zimu dostane) chutný pokrm, který zahřeje nejen zevnitř, ale svou barevnosti potěší i náš zrak.
Pečená zelenina s tymiánem

Ingredience

2 velké mrkve 2 výhonky řapíkatého celeru 2 petržele 3 (červené) cibule 100g oliv tymián sůl pepř olivový olej 50g másla 100g polníčku příloha: pečené brambory

Postup

  1. Mrkev, celer, petržel nakrájíme na centimetrové kousky.
  2. Cibuli nakrájíme na měsíčky.
  3. Vše vložíme do pekáčku vymazaného olejem.
  4. Posolíme, opepříme, posypeme tymiánem a vše dohromady promícháme.
  5. Směs rovnoměrně rozložíme po pekáčku a dáme na ni kousky másla. Přikryjeme pokličkou nebo alobalem.
  6. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme půl hodiny na 150°C.
  7. Dalších 20minut dopékáme na 180°C - 200°C bez alobalu.
  8. V této fázi také vložíme do trouby na zvláštní pekáček na šestinky nakrájené brambory, které jsme omyli, osušili, osolili a lehce posypali kmínem.
  9. Servírujeme s pečenými bramborami, olivami a polníčkem.
Pokrm můžeme podávat s balsamikem nebo s dresinkem, který jednoduše vyrobíme z majonézy, tvarohu a jogurtu v poměru 1:1:1. Osolíme a zakápneme citronem.
Lenka Autor Lenka