Panna Cotta

20.únor 2017 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada
štítky Dezert, Ovoce, Jahody, Maliny

Báječný dezert pro líné lidi! A také pro mlsné jazýčky, nešikovné začátečníky a všechny, kteří neodolají kombinaci ovoce a smetany!

Nejčastěji se panna cotta připravuje s malinovou omáčkou, ale lze ji připravit i z borůvek, ostružin či kombinace lesního ovoce. Nebo můžete pouze navrstvit nakrájené kousky tropického ovoce.

Panna Cotta
Panna Cotta

Ingredience

450ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
2 lžičky práškové želatiny
2 lžíce studené vody
200g lesního ovoce + cukr na doslazení

Postup

  1. Dvě lžičky práškové želatiny rozpustíme v troše vody a necháme nabobtnat.
  2. Mezitím přivedeme k varu smetanu na šlehání, ale nevaříme. Osladíme dvěma lžícemi cukru.
  3. Odstavíme z vařiče a promícháme se želatinou dohladka.
  4. Nalijeme do skleniček nebo třeba silikonových formiček (z těch lze snadno vyklopit a servírovat na talířek). Necháme v lednici ztuhnout. Trvá 4-6hodin.
  5. Před podáváním svaříme směs lesního ovoce s cukrem.
  6. Přelijeme přes ztuhlou smetanu.

Dvě lžičky práškové želatiny namočím do dvou lžic studené vody a nechám nabobtnat (trvá chvilku).

Mezitím si svařím dva kelímky 33% smetany ke šlehání (naředím trochou vody, abych měla půl litru) s dvěma lžícemi moučkového cukru a troškou mleté vanilky.

Když smetana dosáhne bodu varu, stáhnu z plotny a rozmíchám v ní metličkou nabobtnanou želatinu.

Směs naliju do pohárků nebo vymaštěných formiček (třeba na muffiny), dělala jsem ale i do tvaru dortu, srnčího hřbetu a následných plátků... atd.

Nechám vychladnout a pak ztuhnout v lednici (vypadá dlouho tekutě, ale nebát se, ztuhne).

Mezitím si připravím malinovou (jahodovou) omáčku. Mražené maliny podliju trochou vody s cukrem a rozvařím na omáčku. Nechám vychladnout (nesmí se lít na panna cottu horké) a rozdělím do pohárků.

Občas dělám i s borůvkami nebo ostružinami.

Lenka Autor Lenka