Obrácený jablečný koláč

Úvodní stránkaObrácený jablečný koláč
31.červenec 2015 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada, Nové články
štítky Česko, Recepty, Vaření, Zdraví, Ženy, Životní styl
Začíná sezona letních jablek, hrušek a jiných darů zahrady, s kterými si po několika sesbíraných mísách nevíme rady. Přináším jeden tip na rychlý koláč se zajímavým efektem a neodolatelnou chutí karamelu. Je svěží a hodí se k odpolední kávě či snídani v trávě.

Ingredience

250g listového těsta 5 středně velkých jablek 80g másla 80-100g třtinového cukru 1 lžička skořice šťáva z poloviny citronu hrst rozinek
Obrácený jablečný koláč

Postup

  1. V pánvičce rozpustíme máslo.
  2. Přisypeme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat.
  3. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a rozkrájíme na větší kostičky.
  4. Vložíme do pánvičky s karamelem a zprudka opečeme. Lehce promícháváme.
  5. Přidáme lžičku skořice, šťávu z citronu a hrst rozinek. Zamícháme.
  6. Směs rovnoměrně rozprostřeme do koláčové formy.
  7. Rozválíme listové těsto dle tvaru zvolené formy.
  8. Těsto opatrně přeneseme na zchladlou směs, okraje pomocí špachtle podhrneme pod jablka.
  9. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C přibližně 20minut, dokud těsto nezrůžoví.
  10. Koláč vyndáme z trouby a necháme trochu vychladnout, poté za pomocí talíře či jiné stejně velké formy překlopíme.
  11. Koláč vychladíme v lednici, podáváme se zakysanou smetanou nebo šlehačkou.
Tip: pokud máte žáruvzdornou nádobu, kterou lze použít jak na vařič, tak na pečení v troubě, jednoduše připravíte koláč přímo v ní a ušetříte si nádobí ;-)
Lenka Autor Lenka