Norské lívance

Úvodní stránkaNorské lívance
6.únor 2017 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada
štítky Pečení, recept, Recepty, Ovoce

Tyto úžasně vláčné a nadýchané lívance jsme se naučila kdysi dávno za studijního pobytu v Norsku. Pekli je dětem ve škole k obědu a nám je každý pátek dělala jedna starší paní, ke které jsme chodily pomáhat uklízet. Po každé návštěvě u ní jsme odcházely s touto výslužkou.

Nutno říci, že norský kefír, který tvoří základ těsta, je mnohem hustší než ty české. A tak mi docela dlouhou dobu trvalo, než jsem našla ten pravý, z něhož lívance budou vycházet tak dobře, jako ty norské. Zvítězil kefír přímo od místního mlíkaře, nešizený, plnotučný.

Ricottový krém s původním receptem nesouvisí, ale moc dobře se k lívancům hodí.

Norské lívance

Suroviny

0,5l hustého (plnotučného) kefíru
2 vejce
125g cukru
65g másla
375g hladké nebo celozrnné mouky
2 zarovnané lžičky sody

Na krém

125g ricotty
125g tvarohu
1 lžíce cukru
citron a ovoce

Postup

  1. Máslo necháme pomalu rozpustit a zchladnout.
  2. Mezitím v míse smícháme mouku, cukr a sodu.
  3. Pak postupně přiléváme kefír, vejce a vychladlé máslo. Těsto promícháme či promixujeme až bude dokonale hladké. 
  4. Necháme půl hodinky odležet.
  5. Smažíme nasucho na pánvičce na mírném plamenu.
  6. Ricottový krém připravíme smícháním tvarohu a ricotty v poměru 1:1. Dle chuti přikapeme trochu citronu a osladíme cukrem. Není třeba moc, lívance jsou sladké.
  7. Lívance potřeme krémem a posypeme ovocem.
Lenka Autor Lenka