Nektarinkový koláč

Úvodní stránkaNektarinkový koláč
1.září 2016 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada, O dětech
štítky Recepty, Koláč, Ovoce, Léto

K horkému létu se hodí osvěžující koláč. Tento jsem upekla zcela náhodně, když mi v kuchyni přebývalo několik nektarinek. Výsledek je vynikající. Doporučuji podávat s vanilkovou zmrzlinou či zakysanou smetanou.

Nektarinkový koláč
Nektarinkový koláč

Ingredience

120g+40g másla
200g třtinového cukru
150g celozrnné špaldové mouky
100g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
3 vajíčka
4 nektarinky
3-4 lžíce třtinového cukru
½ citronu

Postup

  1. V koláčové formě s tlustším dnem si na plotýnce zvolna rozpustíme 40g másla. Poté poprášíme 3-4 lžicemi cukru a necháme pomalu zkaramelizovat.
  2. Vymačkáme šťávu z ½ citronu a přilijeme ke karamelu.
  3. Nektarinky nakrájíme na silnější plátky a od středu poskládáme do formy, kterou jsme odstavili z plotny. Již nedusíme a přímo na nektarinky nalijeme těsto.
  4. Těsto připravíme jednoduše smícháním všech suchých ingrediencí. Když jsou rovnoměrně promíchané, přidáme vychladlé rozpuštěné máslo (120g) a vajíčka.
  5. Zpracujeme v hladké těsto.
  6. Vše dáme zapéci do trouby na 170°C 45 minut.
  7. Po vyndání z trouby necháme chvíli vychladnout a pak za pomocí talíře překlopíme.
  8. Podáváme s vanilkovou zmrzlinou či zakysanou smetanou.
Lenka Autor Lenka