Letní zeleleninová polévka s Mangoldem

Úvodní stránkaLetní zeleleninová polévka s Mangoldem
11.srpen 2016 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada
štítky Recepty, Vaření, Léto

V létě má málokdo chuť na horké polévky. Na druhou stranu je to snadná příležitost, jak doplnit důležité tekutiny. Tato jemná zeleninová polévka vás nezatíží, ale dodá vám spoustu energie a vitamínů z čerstvé zeleniny. Šťavnaté listy mangoldu jsou podobné špenátu, ale mají mnohem lahodnější chuť. Mangold obsahuje hodně vitamínu C, vitamíny skupiny B a železo. Látky v něm obsažené zlepšují pružnost cév a mají i pozitivní účinky na posílení mozku, nervů a paměti.

Letní zeleleninová polévka s Mangoldem

Ingredience

2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
1 stroužek česneku
10cm pórku
3 mrkve
1 petržel
¼ celeru
1 kedlubna
2 hrsti pohanky lámanky
2 hrsti jemných ovesných vloček
2 vejce
4 listy mangoldu
1 velká hrst petržele
2 litry vody
sůl, pepř

Postup

  1. V hrnci rozpustíme olej a máslo.
  2. Cibuli a česnek nakrájíme na jemno a dozlatova osmažíme.
  3. Mrkev, petržel, celer a kedlubnu nastrouháme nahrubo a vše najednou přidáme k cibule a zprudka osmahneme.
  4. Do hrnce přihodíme dvě hrsti pohanky a dvě hrsti vloček. Rozklepneme vajíčka a vše v hrnci ještě na nižším plameni osmažíme. 
  5. Zalijeme dvěma litry horké vody. Osolíme. Vaříme asi 5minut.
  6. Mangold a pórek nakrájíme na malé kousky a přidáme k polévce. Necháme 2 minuty přejít varem a pak odstavíme.
  7. Na závěr přidáme na jemno nasekanou petrželku a polévku lehce opepříme.
Lenka Autor Lenka