Kobližky

7.březen 2017 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada
štítky recept, Recepty, Pečení, Pečivo, sladké

Už cítíte tu sladkou vůni vanilky? Tak honem pojďte zadělat kvásek, ať si brzy můžete pochutnávat na čerstvě usmažených kobližkách!

Kobližky
Kobližky

Ingredience

250ml vlažného mléka
1,5 kostky droždí
80g cukru
600g hladké mouky
120 másla
4 žloutky
4 lžíce rumu
přibližně 100-200g sádla + 100ml oleje
povidla
moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Připravíme si kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme lžíci cukru. Počkáme dokud nevzejde.
  2. Mezitím prosijeme mouku, promícháme s cukrem.
  3. Rozpustíme máslo a přidáme k mouce. Dále vlijeme připravený kvásek, žloutky a čtyři lžíce rumu.
  4. Prohněteme těsto. Bude tekutější, ale to je v pořádku. Necháme 45minut kynout na teplejším místě.
  5. Pomoučíme si vál a za pomocí lžíce z těsta vždy část odebereme. Pomoučenýma rukama zlehka tvarujeme koule. Opět necháme nakynout 15-20minut.
  6. V menším hrnci rozpustíme sádlo a olej tak, aby tvořilo alespoň dvoucentimetrovou vrstvu a koblížek v něm byl do poloviny ponořený.
  7. Opatrně vkládáme vykynuté koblížky a zvolna smažíme.
  8. Za pomocí dvou lžic otočíme. Po dosmažení můžeme nechat okapat na papírovém ubrousku.
  9. Podáváme s oblíbenou marmeládou či tradičně s povidly. Nezapomeneme pocukrovat!
Lenka Autor Lenka