Jogurtový koláč s jablky

Úvodní stránkaJogurtový koláč s jablky
6.listopad 2015 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada, Nové články
štítky Recepty, Tip na víkend, Vaření, Životní styl
Jogurtové těsto je velmi lehké a funguje s jakoukoli náplní. V létě můžeme použít  rybíz, borůvky nebo jahody. Nyní na podzim můžeme vyzkoušet jablka či hrušky. Pokud chceme, aby jablka vytvořila samostatnou vrstvu, nakrájíme je spíše na kostičky. Nastrouhaná jablka se naopak snadněji promísí s těstem a chutě se propojí. Nebojte se přidat koření či různé druhy ořechů a semínek. S tímto koláčem se snadno experimentuje.
Jogurtový koláč s jablky

Těsto

200ml bílého jogurtu 1 vejce 100g cukru 120g jemně mleté celozrnné mouky 2 lžičky prášku do pečiva

Náplň

3 větší jablka 1 lžička škořice 1 lžíce vanilkového pudingu několik kapek citronu 70g vlašských ořechů

Posypka

70g másla 70g špaldové mouky 70g cukru 60g jemných vloček 1 lžička skořice

Postup

  1. V míse smícháme cukr, mouku, prášek do pečiva. Přidáme celé vejce a jogurt.
  2. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy.
  3. Jablka nastrouháme nebo nakrájíme na malé kostičky. Promícháme se skořicí a vanilkovým pudingem. Navrstvíme na těsto a zakápneme citronem. Posypeme nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.
  4. Posypku zpracujeme v míse. Změklé máslo ručně propracujeme s moukou, cukrem a vločkami na jemnou drobenku. Přidáme skořici a posypeme tím jablečnou směs.
  5. Pečeme na 160°C asi 40minut. Zda je těsto propečené, vyzkoušíme špejlí.
  6. Podáváme se šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
Lenka Autor Lenka