Jarní salát s polníčkem a červenou řepou

Úvodní stránkaJarní salát s polníčkem a červenou řepou
31.březen 2015 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada, Nové články
štítky Recepty, Vaření
Tento salát je velmi osvěžující, ale zároveň dokáže výborně zasytit! Umí si získat příznivce i u mužských strávníků (vyzkoušeno)! Je jednoduchý a rychle hotový. I proto ho připravuji poměrně často a ráda.

Ingredience (pro 2 osoby)

2 středně velké uvařené řepy (o její prospěšnosti si můžete přečíst níže) 125g polníčku 5-6 cherry rajčátek 1 mozzarella 1 lžíce balsamikové redukce 1 lžíce olivového oleje sůl Na zálivku: 100ml zakysané smetany čerstvě umletý barevný pepř citronovou šťávu

Postup

  1. Nejprv je třeba uvařit řepu. Řepu neloupeme, jen lehce očistíme vodou a kartáčkem. Vložíme ji do hrnce s vodou tak, aby byla minimálně do ¾ ponořená ve vodě. Vaříme alespoň dvě hodiny - do změknutí. Takto lze připravit řepu i třeba pár hodin či den dopředu, ale nejlepší je samozřejmě čerstvá. Těsně před přípravou salátu řepu oloupeme ze šlupky (stejně jednoduše jako se loupou brambory vařené ve slupce). Pokrájíme na plátky a nudličky.
  2. Do misky nalijeme olej a balsamikovou redukci, promícháme. Do misky dále vložíme řepu a lehce promícháme, aby se celá ve směsi hezky marinovala.
  3. Nakrájíme cherry rajčátka.
  4. Na talíře rozprostřeme propláchnutý a osušený polníček, na to cherry rajčata, na malé kousky natrhanou mozzarellu a řepu. Dle chuti osolíme a ještě zlehka zakápneme olejem a balsamikem.
  5. K salátu servírujeme zálivku ze zakysané smetany, kterou ochutíme kapkou citronu a čerstvým pepřem.
Salát je výborný samotný, ale lze ho kombinovat s opečenou bagetkou či pečenými brambory.
Jarní salát s polníčkem a červenou řepou
Červená řepa není příliš na výsluní pozornosti, i když by si to zasloužila. Bohužel mnoho lidí ji zná jen konzervovanou. To je škoda! O řepě jsem od své babičky slýchala, že čistí krev. Kromě toho, že opravdu podporuje krvetvorbu, obsahuje vitamin C a velké množství vlákniny, má schopnost pročišťovat tělo od škodlivin a upravovat metabolismus. Zařaďte ji tedy do svého jídelníčku nejen při jarní detoxikaci!  
Lenka Autor Lenka