Jahelník

30.květen 2016 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada, Nové články
štítky Recepty, jáhly, Tip, jídlo

Jáhly jsou velmi opomíjenou potravinou, i když netuším proč. Přitom do jídelníčku našich předků přirozeně patřily, avšak pak se na ně nějak pozapomnělo. Mají neutrální, trochu nasládlou chuť a dají se jíst nasladko i naslano. Jsou rychle uvařené, lehce stravitelné a díky tomu vhodné i při potížích s trávením. Jsou přirozeně bezlepkové. Obsahují dostatek vitamínů - především železa, vitamíny skupiny B. Také jsou zdrojem kvalitní vlákniny.

Dnes si z nich představíme můj nejoblíbenější pokrm - jahelník.

Ingredience

250-300g jáhel (v suchém stavu)
voda
4 jablka
100g rozinek nebo sušených meruněk či švestek
1 vanilkový pudink
50g + 50g másla
3 lžíce třtinového cukru
2 lžičky skořice
3 hřebíčky
šťáva z půlky citronu

Postup

  1. Jáhly je dobré před vařením několikrát spařit horkou vodou, aby se odstranila jejich hořkost. Dále je uvaříme v 1,5krát větším množství vody. Vaříme přibližně 15 minut. A poté necháme odstát. Čas vaření se může lišit podle velikosti jáhel - raději postupujte podle návodu výrobce. 
  2. V druhém hrnci necháme rozehřát 50g másla. Přidáme třtinový cukr. Zahříváme, dokud se nerozpustí a nespojí s máslem v lehký karamel. Pozor, vaříme raději na nižším stupni, aby se směs nespálila.
  3. Jablíčka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Vložíme do hrnce s karamelem. Promícháme a chvilku dusíme společně s hřebíčkem
  4. V troše vody rozmícháme vanilkový puding a vlijeme k jablkům
  5. Přidáme šťávu z citronu a skořici.
  6. Po zhoustnutí odstavíme.
  7. Dortovou formu či malý pekáček si vymažeme máslem. Vtlačíme polovinu jahel.
  8. Na ně navrstvíme jablka. Posypeme rozinkami. A přikryjeme zbývající polovinou jahel.
  9. Povrch poklademe plátky másla a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme 30minut.
  10. Po vyjmutí z trouby necháme trochu odstát a můžeme podávat.
  11. Jahelník lze konzumovat jak teplý tak i studený.

TIP

Pokud nemáme čas na zapékání, lze tento krok zcela vynechat. Do uvařených jahel pouze vmícháme jablečnou směs a máme ihned připravené výborné jídlo.

Jahelník můžeme snadno připravit například s hruškami nebo švestkovými povidly.

Lenka Autor Lenka