Hovězí vývar

Úvodní stránkaHovězí vývar
13.září 2017 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada, Zdraví
štítky Polévka, Zdraví, recept, Recepty, Zelenina, Maso

Tipy pro začátečníky
Masový vývar se musí vařit mírně. Při prudkém varu se zakalí. Pokud na povrchu vznikne tmavá pěna, opatrně ji sebereme. Bílou pěnu neodstraňujeme - při vaření se rozptýlí.

Čím déle se maso vaří, tím je vývar silnější (a chutnější). Vývar můžeme zvolna nechat táhnout čtyři, šest i dvanáct hodin.

Pokud chceme z vývaru tuk odstranit, necháme ho úplně vychladnout a vložíme na noc do lednice. Tuk ztuhne a snadno ho pak sebereme naběračkou. 

Suroviny

400g přední hovězí maso s kostí
1 cibule
300g kořenové zeleniny
1 lžička soli
5 zrnek nového koření
5 zrnek pepře
2 bobkové listy
1,5 lžičky soli
1 lžíce oleje
čerstvá petrželka 

Postup

  1. Maso zprudka opražíme na oleji a zalijeme studenou vodou. Přivedeme k varu. Přisypeme koření. Poté teplotu snížíme a necháme lehce probublávat přibližně 2hodiny.
  2. Poté přidáme očištěnou zeleninu a vaříme dalších 30minut.
  3. Během vařením můžeme dolévat studenou vodou na původní množství, studená voda vývar čistí.
  4. Jakmile je zelenina měkká - na skus - vývar odstavíme a zeleninu vyjmeme.
  5. Zeleninu a maso nakrájíme na malé kousky a vrátíme do polévky.
  6. Ochutíme nadrobno nakrájenou petrželkou.

Obměny

Francouzský vývar: nití svažte do svazku 1-2 stonky čerstvého tymiánu, petrželku, celerovou nať a 1 bobkový list.

Italský vývar: do žáruvzdorných misek nalijeme horký vývar, do něj rozklepneme čerstvé vejce, překryjeme plátkem opečené bagety, posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme pod grilem.

Lenka Autor Lenka