Francouzský koláč - Clafoutis

Úvodní stránkaFrancouzský koláč - Clafoutis
28.červen 2017 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada
štítky recept, Recepty, Ovoce, Pečení, Koláč, Dezert, clafoutis, francie

/čte se klafuti/

Je to asi jeden z nejjednodušších francouzských dezertů, které si můžete doma upéci. Peče se nejčastěji s třešněmi, ale Francouzky ho rády připravují i s meruňkami či broskvemi.

Těsto velmi připomíná to palačinkové a ani po upečení to není žádná nadýchaná bublanina, na jaké jsme zvyklí. Koláč je vláčný a velmi chutný.

Určitě doporučuji nešetřit s ovocem a důkladně vyskládat celou plochu pečicí formy. Clafoutis můžete podávat teplý, hodí se jako dezert se šlehačkou ale i jako osvěžující snídaně. 

Francouzský koláč - Clafoutis
Francouzský koláč - Clafoutis

Ingredience

4 vajíčka
100g cukru
180g hladké mouky
250ml mléka či smetany
2 lžíce rozpuštěného másla
600g třešní nebo meruněk

Postup

  1. Celá vejce rozšleháme.
  2. Postupně přidáme cukr - prošleháme.
  3. Přisypeme mouku a opět prošleháme do hladké hmoty.
  4. Přiléváme mléko a rozpuštěné máslo a vše dokonale promícháme.
  5. Dno pečicí koláčové či dortové formy vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou či cukrem.
  6. Na dno pečlivě poklademe vypeckované ovoce, až je celé pokryté.
  7. Přelijeme těstem a dáme péci na 180°C na 40-45minut.

Dobrou chuť!

Lenka Autor Lenka