Francouzské brambory

Úvodní stránkaFrancouzské brambory
19.březen 2017 od Dáša v rubrikách Hobby a zahrada
štítky recept, Recepty, brambory, oběd

Snad v každé domácnosti se skoro denně vaří. Každá rodina má své oblíbené jídlo. Každá hospodyňka připravuje známé klasiky trošku jinak.

Když jsme se poprvé s mým manželem rozhodli, že si uděláme francouzské brambory byla jsem překvapená, kolik má výtek k mé přípravě. Moje máma, moje babička a tím pádem i já jsme tohle jídlo připravovali stejně, brambory na plátky, na kousky totečený salám, hrášek, mrkvička, cibule, vajíčko... Myslela jsem, že je takhle dělají v každé rodině, byla jsem ale na velkém omylu!

"Brambory musí být na malé kostičky a zelenina tam nesmí být žádná, jinak to nepapám", zněl skoro hystericky můj manžel, když mě viděl, jak jídlo připravuji.  Tak jsem francouzské brambory upekla podle jeho rodinného receptu, co bych pro svého milovaného neuděla. Láska prostě žaludkem prochází...

Postupem času jsem je trošku vylepšila "podle svého" a podle vybíravých chutí mého muže. A tak se začla psát historie NAŠEHO rodinného receptu na francouzské brambory.

Francouzské brambory
Francouzské brambory

A jak je tedy u nás děláme?

Na francouzské brambory budete potřebovat:
2kg ve slupce uvařených brambor
300g slovenského točeného salámu
1 cibule
1 pórek
5 stroužků česneku
6 vajec
1 zakysaná smetana
250g eidamu
olej
sůl
pepř

Ve slupce uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky (jako když připravujete bramborový salát). Točený salám nakrájíme na drobné kostičky, na rozpálené pánvi s trochou oleje ho omažíme. Až chytne barvu, přidáme k němu na drobno nakrájenou cibuli, orestujeme do změknutí a po té pridáme na půlměsíčky nakrájený pórek. Chviličku osmažíme, ale opravdu jen chvilku a přidáme nadrobno naseký česnek, promícháme a odstavíme z plotýnky. Větší pekáč vymažeme olejem, dáme do něj směs z pánve a zasypeme na kostičky nakrájenýma bramborama. Osolíme, opepříme, zastříkneme trochou oleje (asi 4 polévkové lžíce) a promícháme, tak aby kostičky sálámu byly rovnoměrně mezi bramborama.

V mističce si rozmícháme zakysanou smetanu s vejci, osolíme, opepříme a rovnoměrně nalijeme na brambory.
Pekáč dáme do vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme zhruba 45 min. Ve chvíli, kdy brambory začínají být opečené,  posypeme je strouhaným eidamem a ještě chvíli zapečeme, dokud se sýr nerozteče a nechytne zlatavou barvu.  Můžeme servírovat.

Zkuste si upéct francouzské brambory podle našeho rodinného receptu, třeba takhle připravené zachutnají i vám.

Dáša Autor Dáša