Dozlatova pečený květák

Úvodní stránkaDozlatova pečený květák
19.duben 2016 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada, Nové články
štítky Česko, Recepty, Vaření, Ženy, Životní styl
Květák bývá poměrně opomíjenou zeleninou. Možná se nám zprotivil jídelnovými variacemi - na mozeček nebo květák smažený. Ale zkusme dnes něco nového a velmi chutného! Upečeme si květák v troubě! Bude to hotové šup šup a ještě ke všemu bude pokrm křupavý, šťavnatý s lehkým orientálním nádechem. (Nebojte se, květák není potřeba předem povařit či dělat na páře, do trouby se vkládá syrový, ale upeče se krásně doměkka.) Takto opečený květák můžeme použít jako přílohu k nějakému masu nebo jako součást salátu.
Dozlatova pečený květák
Dozlatova pečený květák

Ingredience

1 středně velký květák. 2 lžíce (olivového) oleje sůl pepř nastrouhaná kůra z jednoho citronu nebo lžička sušené

Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 200°C.
  2. Květák omyjeme a rozdělíme na malé růžičky.
  3. Růžičky rozprostřeme na plech.
  4. Pokapeme olejem a rukama dostatečně promneme, promasírujeme a promícháme. Tím se olej dostane i na plech, tak není třeba jej zvlášť vymazávat či na něj dávat pečicí papír. Naopak pečte přímo na plechu - květák se bude pěkně smažit i zespodu.
  5. Posolíme, opepříme a posypeme citronovou kůrou. Ještě lehce promícháme.
  6. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 20minut.
  7. Během pečení dvakrát lehce růžičky promícháme a otočíme, aby se opekly ze všech stran.
  8. Jakmile květák zezlátne a je na zkus měkký, je hotovo.
Květák můžeme podávat klasicky s bramborem, ale možná vám tentokrát více zachutná jako součást svěžího jarního salátu. Pokrájejte ředkvičky, červenou papriku, salátovou okurku a ledový salát. Vše naservírujte na talíř a lehce zakápněte citronem a olivovým olejem. Je to jednoduché, ale velmi chutné.
Lenka Autor Lenka