Buddhova miska - teplý podzimní salát

Úvodní stránkaBuddhova miska - teplý podzimní salát
12.říjen 2017 od Lenka v rubrikách Zdraví, Hobby a zahrada
štítky recept, Recepty, jídlo, Salát, Zelenina, Vitamíny

Čím jiným prozářit sychravé podzimní dny než barevným jídlem, které nás zahřeje a dodá velkou dávku vitamínů?

Pro tvorbu tohoto receptu jsem se inspirovala na v internetovém světě, kde mě vždy zaujaly všemi barvami a různými surovinami hrající tzv. Buddhovy misky. Těžko říci, odkud původně tento recept pochází. Pokaždé na mě vykoukne jiná fotografie, jiná miska, jiné ingredience. Jediné, co mají vždy tyto pokrmy společné, je jejich barevnost. Naskládejte do misky či na hluboký talíř od každé zeleniny, luštěniny, semínek či klíčků trochu, tak aby to oku lahodilo a lákalo i ty nejvybíravější strávníky k posezení u stolu.

Nechte se inspirovat a připravte si vlastní veselou misku, není to nic náročného!

Ingredience

200g fazolek mungo
1 velká cibule
2 stroužky česneku
1 lžička koriandru
1 lžička římského kmínu
1 lžíce kurkumy
sůl
450ml kokosového mléka
2 lžíce kokosového oleje či ghí
1 avokádo
1 červená paprika
½ brokolice
5 velkých mrkví
100g rýže natural 

Postup

  1. Uvaříme mungo. Nejsnadněji tak, že ho předem namočíme na 1-3 hodiny. Vodu slijeme a pak vaříme 20-30minut, dokud není měkké.
  2. Mezitím nakrájíme cibuli najemno a smažíme dozlatova na ghí či kokosovém oleji.
  3. Česnek nakrájíme nadrobno. Těsně před zezlátnutím cibule přidáme do hrnce a restujeme.
  4. Přidáme koření: čerstvě nadrcený koriandr, římský kmín a kurkumu. Krátce opražíme.
  5. Přidáme uvařené a slité mungo. Zalijeme kokosovým mlékem a necháme probublat. Osolíme dle chuti.
  6. Uvaříme rýži dle návodu.
  7. Brokolici rozdělíme na růžičky, mrkev oškrabeme a dále škrabkou naškrabeme na tenké plátky. Obojí připravíme na páře. Zelenina změkne přibližně do 10minut.
  8. Vše po částech naservírujeme do misek.
Lenka Autor Lenka