Božský jahodový dezert

Úvodní stránkaBožský jahodový dezert
22.červen 2017 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada
štítky Jahody, Léto, Koláč, Pečení, Recepty, recept

Jahody, vanilka, Francie. Více ingrediencí nepotřebujete.

Asi si řeknete, že jakýkoli dezert, v kterém jsou jahody, musí být úžasný, ale tento je opravdu výjimečný. Nádherně voní vanilkou, krém se rozplývá na jazyku a vše krásně ladí s čerstvými jahodami.

Doporučuji podávat vychlazený a alespoň pár hodin odleželý - což je asi ta nejtěžší část receptu…

Ingredience na těsto

200 g hladké mouky
90 g moučkového cukru
25g jemně mletých mandlí
100 g másla
1 vejce
1 špetka soli 

Ingredience na krém

375 g plnotučného mléka
3 žloutky
45 g maizeny (kukuřičného škrobu)
70g cukru
1 vanilkový lusk nebo ½ lžičky sušené vanilky
40 g másla

500g čerstvých jahod

Jahodový koláč
Jahodový koláč

Postup přípravy těsta

  1. Mouku s cukrem prosijeme do mísy. Přidáme jemně mleté mandle. Promícháme.
  2. Máslo nakrájíme na malé kousky a za pomocí prstů zapracujeme do sypké směsi. Vznikne jemná drobenka.
  3. Vejce metličkou prošleháme se solí a vlijeme drobenky. Vařečkou postupně zapracujeme. Přendáme na lehce pomoučený vál a rukama jen lehce prohněteme, až vznikne hladká hmota. Zabalíme do folie a necháme hodinu odpočinout v lednici.
  4. Poté rozválíme na cca 0,5cm plát a za pomocí válečku přeneseme do koláčové (či dortové) formy, jejíž dno jsme vyložily pečicím papírem. Těsto urovnáme až po okraj a přebývající kousky odkrojíme. Necháme ještě půl hodiny v lednici.
  5. Poté pečeme 15minut při 180°C a to tak, že těsto překryjeme pečícím papírem, který zatížíme např. fazolkami. Dno po upečení je tedy bílé, ale okraje jsou dozlatova. Necháme vychladnout. Poté velmi opatrně vyjmeme a přeneseme na servírovací podnos a plníme krémem.

Příprava krému

  1. Mléko spolu se semínky z vanilkového lusku a luskem samotným zahříváme těsně pod bod varu.
  2. Mezitím v misce metličkou vyšleháme žloutky s cukrem do hladké bílé hmoty. Přidáme maizenu a opět prošleháme.
  3. Z mléka vyjmeme vanilkový lusk a trochu teplého (ne horkého) mléka přilijeme ke žloutkové směsi. Rozmícháme a vrátíme do hrnce ke zbytku mléka.
  4. Vše za stálého míchání ohříváme, až směs začne houstnout. Jakmile zhoustne, ještě minutu mícháme. Odstavíme z vařiče a vložíme máslo nakrájené na kousky. Promícháme do hladkého krému.
  5. Necháme trochu vychladnout a poté krémem plníme upečený korpus.
  6. Krém uhladíme a poklademe ho na půl rozkrojenými jahodami.
  7. Dáme chladit do lednice alespoň na dvě hodiny.

 

Lenka Autor Lenka