Bezový sirup

Úvodní stránkaBezový sirup
12.červen 2017 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada
štítky Černý bez, recept, Recepty, Léto, Drink

O léčivých účincích černého bezu a jeho využití (nejen v kuchyni) jsme tu psali již předloni. Pro tentokrát jsme pro vás připravili zjednodušený recept na sirup z černého bezu. Z něho si můžeme připravit osvěžující drink buď jen s vodou a citronem a nebo si ho můžeme zpestřit přidáním máty či meduňky.

K výrobě sirupu toho není moc potřeba krom drobného úsilí při natrhání několika květenství bezu. Ten sbíráme vždy raději dále od silnice, nejlépe na slunečních okrajích luk či lesů.

Recept neobsahuje konzervující látky a tak doporučujeme jeho skladování v lednici. Jeho trvanlivost se tím zvýší.

Černý bez | Bezový sirup
Bezový sirup

Ingredience

20 květenství černého bezu
1 citron
2 hrnky vody
2 hrnky třtinového cukru

Postup

  1. Květenství černého bezu vybíráme jen plně rozvitá, ne však nahnědlá - odkvétající. Nůžkami odstřihneme stonky. S květy manipulujeme opatrně, aby v nich zbylo co nejvíce pylu. Nasypeme do mísy.
  2. Citron oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vložíme k bezu.
  3. V hrnci přivedeme k varu 2 hrnky vody.
  4. Ve vodě necháme rozpustit 2 hrnky cukru.
  5. Jakmile se voda s cukrem svaří, odstavíme z vařiče a necháme trochu vychladnout.
  6. Cukrovou vodu přelijeme přes květy bezu. Přikryjeme utěrkou a necháme 24h odpočívat na chladnějším místě.
  7. Druhý den přes jemné sítko scedíme do čisté sklenice či lahve. Uchováváme v lednici.
  8. Sirup ředíme s vodou v poměru 1:10.
     
Lenka Autor Lenka