Babiččin oříškový dort

Úvodní stránkaBabiččin oříškový dort
21.leden 2018 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada
štítky Pečení, dort, Narozeniny, Oslava, cukroví

Žádná rodinná oslava se nikdy neobešla bez babiččina oříškového dortu. Pokaždé jsme se na něj těšili a vždy byl úžasný. Oříškový korpus byl promazaný máslovým krémem a nádherně nazdobený. Nyní pomalu tuto tradici převzala moje sestřenice a podle osvědčeného receptu upekla babičce dort k 91. narozeninám! A jako vždy se povedl.

Korpus

Suroviny
6 vajec
20dkg cukru
20dkg polohrubé mouky
10dkg mletých vlašských ořechů
špetka soli
špetka jedlé sody

Postup

  1. Celá vejce ušleháme s cukrem šlehačem dokud nevznikne hustá světlá pěna.
  2. Poté opatrně přidáváme mouku promíchanou s namletými ořechy, solí a špetkou sody.
  3. Přendáme do vymazané a strouhankou vysypané dortové formy.
  4. Těsto špachtlí rovnoměrně uhladíme.
  5. Prvních dvacet minut pečeme na 100°C. Po zbytek pečení na 150°C. Pečeme zvolna, dokud nevyjde špejle suchá.

Krém

Suroviny
1 máslo
1 vanilkový pudink
0,5l mléka
1 vanilkový cukr
4-6 lžiček  mleté kávy
Marmeláda na promazán

Postup

  1. Uvaříme hodně silný kávový odvar - 4-6 lžiček zalijeme sotva deci vody. Necháme vychladnout.
  2. Pudink připravíme podle návodu na obalu. Po uvaření dáme hrnec do studené vody a mícháme až do vychladnutí, aby nevznikly hrudky.
  3. Máslo s pár lžicemi cukru vyšleháme do pěny.
  4. Poté po lžicích přidáváme pudink a cukr - dle chuti. Nakonec po lžičkách přidáme kávový odvar, dokud není chuť vyvážená.

Dort rozkrojíme a promažeme rybízovým džemem. Poté krémem. Slepíme opět k sobě. Navrch zdobíme zbylým krémem.

Lenka Autor Lenka