Americký švestkový koláč

Úvodní stránkaAmerický švestkový koláč
14.září 2016 od Lenka v rubrikách Hobby a zahrada
štítky Koláč, Pečení, Recepty

Není to jen tak ledajaký koláč. Recept na tuto švestkovou pochoutku se pravidelně objevoval v kulinářské rubrice známých amerických novin The New York Times od roku 1983. Až v roce 1995 si editoři řekli dost a přestali ho otiskovat. Za to se na ně snesla vlna kritiky a rozhořčených dopisů, protože americké hospodyňky si bez tohoto koláče už nedokázaly podzim představit.

A proč? Troufám si tvrdit, že je to souhra mnoha výborných vlastností tohoto receptu: je nadýchaný, má správný poměr těsta a ovoce, lehce zkaramelizovaný povrch a vůni skořice. Suroviny máte povětšinou doma, tak není nutné nic složitě shánět, když dostanete chuť na něco sladkého.

Už jsem vás také nalákala?

Americký švestkový koláč
Americký švestkový koláč

Ingredience

140g cukru + 2 lžíce navrch
125g hladké mouky
2 lžičky prášku na pečení
120g změklého másla
2 vajíčka
12 švestek
2 lžičky citronové šťávy
2 lžičky skořice (či více dle chuti)
máslo a hrubou mouku na vysypání formy

Postup

  1. Změklé máslo a cukr utřeme dohladka. Můžeme použít mixér.
  2. Přidáme vajíčka a šleháme dál.
  3. Prosijeme mouku spolu s práškem do pečiva. Přidáme k vajíčkům a vše promícháme až nám vznikne hladké těsto.
  4. Kulatou formu na koláč či dort si vytřeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Špachtlí či lžicí do ní přendáme těsto a rovnoměrně rozetřeme.
  5. Navrch naskládáme vypeckované půlky švestek.
  6. Pokapeme citronovou šťávou a posypeme skořicí a cukrem.
  7. Dáme péci do předem vyhřáté trouby 40-45minut na 170°C.
  8. Po upečení necháme vychladnout.

TIP: Nejlépe chutná koláč druhý den, kdy se všechny ovocné šťávy propojí s těstem. Ale kdo by vydržel čekat?

Lenka Autor Lenka