Alkohol - dobrý sluha, ale špatný pán?

Úvodní stránkaAlkohol - dobrý sluha, ale špatný pán?
1.březen 2015 od Radush v rubrikách Nové články, Zdraví
štítky Zdraví, Životní styl
Češi patří v celosvětovém srovnání mezi nejnáruživější pijáky alkoholu na světě vůbec. Z údajů Světové zdravotnické organizace v roce 2010 vyplývá, že jsme ve spotřebě alkoholu obsadili mezi ostatními státy světa poměrně nelichotivou druhou příčku. Více pijí jen Moldavané. Ve zmíněném roce připadalo na každého Čecha staršího 15 let celkem 14,6 litrů čistého alkoholu ročně. Většina alkoholu z této sumy se týkala konzumace piva (téměř 60%), méně pak vína (skoro 30%) a nejméně destilátů (necelých 12%). Celoživotních abstinentů bylo v naší zemi pouze 2,6 % z celkového počtu obyvatel. Při pohledu na tato čísla se vzápětí nabízí otázka, jaký dopad má tento český koníček na lidské zdraví. Jaký vliv má alkohol na lidské tělo? Co vše je jeho konzumací zasaženo? A kolik času zabere jeho vstřebávání? Pojďme si tato fakta společně shrnout. Alkohol je chemická látka, která obsahuje skupinu OH. Nejznámější ze skupiny alkoholů je etanol, který je právě součástí alkoholů, jež konzumujeme. V České republice kvůli nedávné metanolové kauze i široká veřejnost zná další ze skupiny - metanol. Ten je velmi prudce jedovatý a smrtelnou dávku často představuje pouhých 10ml. Ale vraťme se zpět k etanolu. Ten lze vyrobit kvašením cukru a škrobu. Poměrně jednoduchá příprava je jistě jedním z důvodů jeho dlouhé a významné role v lidských dějinách. K pocitu bezstarostnosti, lehkosti, odvahy a mnohých dalších se tímto způsobem dostávali již celé generace našich předků. Tyto příjemné nálady však mají své velké „ALE“. Při stavbě lidského těla totiž příroda s konzumací alkoholu nepočítala, proto bylo navrženo tak, že nemá žádné kapacity, kde alkohol skladovat. Při jeho konzumaci je tudíž tím prvním, co se snaží zpracovat. Z téhož důvodu dochází k tomu, proč při pití tloustneme. Tělo zpracovává alkohol, nikoli bílkoviny, tuky a uhlohydráty, které přichází s potravou. Ty si může uložit na rozdíl od alkoholu na později a má na to svá přímo určená místa. Když se alkohol dostane do žaludku, zhruba jeho 20% je absorbováno právě zde, přičemž vzápětí putuje do krevního oběhu. Během několika následujících minut se přesune do mozku a začne působit stimulujícím účinkem. Zbytek alkoholu z žaludku odchází do střev a je tu tráven spolu s ostatními živinami. Malé procento alkoholu je vyloučeno skrz pot, moč, sliny nebo dech, což umožňuje zjistit právě tímto způsobem hladinu alkoholu. Největší měrou jsou odbouráváním alkoholu zatížena játra, která slouží jako čistící mechanismus pro celé tělo. Z něj se odbourává v procesu takzvané oxidace, která zabraňuje alkoholu v hromadění a nepříznivém vlivu na ostatní orgány. Hladina alkoholu v krvi klesá rychlostí 0,1-0,2 promile za hodinu. Rychlost zpracování alkoholu je závislé na pohlaví, hmotnosti, věku, psychické kondici, potravin v trávicím traktu, zvyku na konzumaci alkoholu a skutečnosti, zdali člověk užívá nějaké léky. Zhruba 70 kilogramový muž se zdravými játry zpracuje okolo 7 až 14 gramů alkoholu za 1 hodinu. Pro názornost si lze představit, že například jedno pivo 10⁰ obsahuje 16 gramů alkoholu a 2 dcl vína asi 20 gramů. U ženy je potřeba na stejné množství alkoholu zhruba průměrně dvakrát tak dlouhý čas. Mapu Světové zdravotnické organizace můžete shlédnout zde.
Radush Autor Radush